Gépangyal

Segítség laikusoknak az épületgépészetben

Gyűjtőkémények bűvkörében

2017. november 14. 09:54 - gázvan

Egyre nagyobb problémát okoznak a társasházak életében a gyűjtőkémények. A teljes kéménycsere drága, ráadásul a lakók mindegyikének bele kell egyeznie a felújításba. Így a legtöbb esetben patthelyzet alakul ki.

hertfordshire-chimney-sweep1.jpg

Milyen gázkazánra cserélhetek?

Ha a társasháznak olyan gyűjtőkémény rendszere van, melyre hagyományos, nyílt égésterű kazánok csatlakoznak, és a régi kazán felmondja a szolgálatot, akkor minden további nélkül lehet nyílt égésterű kazánt cserélni legálisan. Ez a legolcsóbb megoldás, mellyel a társasházi lakók élhetnek, ki kell választani egy jó gázszerelőt, aki megvásárolja a gázkazánt, és végrehajtja, lepapírozza a cserét. Kondenzációs kazánt viszont egyedileg semelyik lakó sem csatlakoztathat az ilyen gyűjtőkéményekre, mert ez a megoldás életveszélyes állapotokat idézhet elő a társasházakban. Miért is? A kondenzációs kazánban egy ventilátor hozza létre az égéstermék áramlását, míg a nyílt égésterű kazánoknál a légcsere gravitációsan történik, nagyságrendekkel kisebb nyomáson. Ha egy gyűjtőkéményre akár csak egy ventillátoros kazán is csatlakozik, akkor fennáll a veszélye, hogy a kéményben a légáramlás megbomlik, és valamelyik nyílt égésterű kazánba visszajut az égéstermék a szén-monoxiddal együtt, amely mérgezést okozhat. Korszerű, energiatakarékos kondenzációs kazánra csak akkor cserélhetnek a társasház lakói, ha minden tulajdonos beleegyezik a kémény felújításába, és mindenki egyidejűleg lecseréli a tüzelőberendezését. Ez a legköltségesebb megoldás, amely több 10 millió forintjába kerülhet a társasháznak.

Mi van, ha turbós készülékem csatlakozik gyűjtőkéményre?

Ez a lehető legrosszabb állapot. Ha egy turbós gyűjtőkéményes társasházban valakinek meghibásodik a turbós gázkazánja, azt legálisan nem cserélheti ki. Turbós kazánokat ugyanis 2015-e óta nem lehet forgalomba hozni, valamint az ilyen gyűjtőkéményekbe sem a nyílt égésterű, sem pedig a kondenzációs kazán nem csatlakoztatható. Egyetlen esély, ha meggyőzi a társasházat a gyűjtőkémény felújításáról, és mindenki cserél gázkészüléket egyidejűleg, illetve, amíg lehet, javíttatja a meglévő turbós gázkazánt. Alternatív fűtési megoldásként szóba jöhet a villamos fűtés, de sok esetben ezt nem bírja el a korszerűtlen villamos hálózat, és jóval drágább (legalább háromszor annyiba kerül), mint a gázfűtés. Használhat még fűtő split klímát, amely talán a legolcsóbb, legkedvezőbb megoldás. Illetve a hőszivattyú is számításba jöhet, viszont a készülék 1,5-2 millió forintos telepítési költsége elrettentő lehet. Az más kérdés, hogy 8-10 éven belül megtérül a beruházás.

Gyűjtőkémény erdők

Ma, Magyarországon tízezres nagyságrendben fordulnak elő olyan társasházak, ahol gyűjtőkémények üzemelnek. Nyugat Európában a gyűjtőkémény ismeretlen fogalom, a volt szocialista országok közül csak a lengyelek járnak hasonló cipőben.  A probléma tehát előbb-utóbb sokakat utolérhet. Célszerű tehát jó előre felkészülni, hogy ne érje a társasházak lakóit meglepetés. Képben kell lenni, hogy milyen tüzelőberendezés, gázkazán „lóg” a falon, és milyen kéménybe csatlakozik. A közös képviselő biztosan tud erről bővebben információt adni.    

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gepangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr5213270779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása