Gépangyal

Segítség laikusoknak az épületgépészetben

7 tévhit a kondenzációs kazánokról

2017. november 17. 10:42 - gázvan

A félreértések elkerülése érdekében tisztázzunk néhány "legendát", amely a kondenzációs kazánokat körüllengi. Ne féljünk az újdonságoktól, és ha módunk van rá cseréljük le elavult kazánunkat.

vitodens-200-w-schnitt.jpg

1. tévhit: A kondenzációs kazánok drágák
Nem sokkal drágábbak, mint a hagyományos kazánok. Míg hagyományos, nyílt égésterű kazánokat 150-200 ezer forint körüli áron lehet beszerezni, addig jó minőségű, kondenzációs kazánokat 200-300 ezer forint között vásárolhatunk. Ami lényegesen megdobja a költségeket, az a kémény. A kéményrendszer kiépítése – függően attól, hogy milyen hosszúságú -, akár több százezer forint is lehet. Ezen kívül a tervek, az engedélyek beszerzése tovább növeli a költségeket. Azonban a beruházás akár középtávon, 5-10 éven belül megtérülhet, amely elsősorban a gázszámlában mutatkozik.

2. tévhit: A kondenzációs kazánok kevésbé megbízhatók
Tény az, hogy a kondenzációs kazán „érzékenyebb”, mint a hagyományos kazán, ezért több törődést igényel. Kisebb a hőcserélő csőkeresztmetszete, valamint az anyaga alumínium ötvözet, vagy rozsdamentes acél. Ezért a vízkő, valamint a víz klórtartalma okozhat problémákat. Azonban megfelelően kezelt vízzel, inhibítorok adagolásával, a fűtési rendszer beüzemelése előtti átmosással, iszapleválasztó, és mikrobuborék leválasztó beépítésével a technológia teljesen megbízható és hosszú életű.

3. tévhit: A kondenzációs kazánokat nehéz telepíteni
A kondenzációs kazán telepítése nem sokban különbözik egy hagyományos gázkazán telepítésétől.

4. tévhit: A kondenzációs kazán kéményén távozó „füst” zavaró
Nem füst, hanem gőz. Mivel a kazánokat elhagyó füstgáz a kondenzációnak köszönhetően lehűl, a kémény kivezetése körül észlelhető egyfajta köd, ami egyáltalán nem veszélyes. A szakszerűen beállított, beüzemelt kondenzációs kazánokból a kilépő káros anyag tartalom minimális, tizede a hagyományos kazánokból kilépő káros anyagoknak. Bár, lehet, hogy zavaró a köd, de egyáltalán nem veszélyes, és valójában azt bizonyítja, hogy a kazán rendeltetésszerűen működik. Ettől függetlenül, ha parapet kivezetéseket terveznek a kondenzációs kazánokra, körültekintően kell kivitelezni, hogy a szomszédos ingatlanokat, illetve a gyalogosokat ne zavarja a kipufogón kiáramló köd.

5. tévhit: A kazán kondenzátum komoly gondot jelent
A modern kondenzációs kazán rendszerek működése esetén körülbelül csak egy liter per óra kondenzátum keletkezik, melynek a pH-szintje 3,5 és 5 körüli, amely kevesebb, mint a tehéntej savassága. Ha a megfelelő lefolyócső, kondenzvíz elvezető van telepítve, akkor nem kell aggódni a kondenzátum miatt.

6. tévhit A kondenzációs kazánok fenntartása bonyolult
Nem bonyolultabb, mint a hagyományos kazánoké. Évente ellenőriztetni kell a szerelővel a működést, aki a szükséges beállításokat elvégzi.

7. tévhit Kondenzációs kazánokat nem lehet a meglévő fűtési rendszerhez illeszteni
A kondenzációs kazán a legtöbb meglévő fűtési rendszerhez könnyen illeszthető. Nincs szükség feltétlenül nagyobb radiátorokra sem. Bár a marginális haszon mintegy 3 százalékát lehet elérni túlméretezett radiátorok hálózatba kapcsolásával, a teljes éves fűtési költségek tekintetében a kondenzációs kazán a standard méretű radiátorok esetében is jelentősen csökkenti a gázfogyasztást, és nagyobb költségmegtakarítást eredményez.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gepangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr713292931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása