Gépangyal

Segítség laikusoknak az épületgépészetben

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető!

2017. november 16. 10:01 - gázvan

Már ebben az évben is több CO mérgezéses esetről hallottunk a híradásokban, köztük egy halállal végződő tragédia is volt. Az esetek többségében a hibás tüzelőberendezés, a túl jól záródó ablakok, a páraelszívók okozzák a balesetet. Kis odafigyeléssel mindez megelőzhető lenne.

boy-in-the-soviet-gas-mask-4-1306632.jpg

A szén-monoxid egy éjszaka alatt akár egy egész családot is képes megölni, ha a tulajdonos az alapvető óvintézkedéseket nem teszi meg a mérgezés elkerülése érdekében. Nem igaz, hogy mindez pénzkérdés lenne! Inkább az alapvető információk hiánya és a hanyagság okozza a tragédiák többségét. A szénmonoxid színtelen, szagtalan, a tökéletlen égés során keletkező gáz, amely súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, károsítva az agyat, a tüdőt, a szívet. Szén-monoxid forrása egyaránt lehet a nem megfelelően működő nyílt égésterű, régi, hagyományos gázkészülék, a kályha, és a kandalló.

Probléma okozója:

  • az eltömődött, nem tisztított kémény
  • az elhanyagolt gázkészülék, a repedt cserépkályha
  • a rossz állapotú vagy túl alacsony kémény, ahol a szél visszanyomhatja a füstöt
  • egy kéménybe több, főleg különböző típusú tüzelőberendezéseket kötnek
  • jól záródó ablakokra cserélik a régit, és páraelszívót, központi porszívót használnak a nyílt égésterű kazánnal, kandallóval egy légtérben. Ezáltal a lakásban csökken a nyomás, és az szén-monoxid visszaáramlik.
  • a levegő útját elzárják, amikor még el nem égett, izzó szén van a tűztérben, hogy ezáltal nem menjen ki a füsttel a meleg

Mindenképpen ellenőriztessük a berendezéseinket szakemberrel. Ne sajnáljuk rá azt a pár ezer forintos költséget, nem éri meg! A nyílt égésterű gázkazános, vegyes tüzelésű berendezések esetében mindig legyen CO jelző felszerelve. A hiteles mérőberendezések listája itt található. Mivel a kötelező kéményellenőrzés megszűnt, évente egyszer rendeljük meg ezt a kéményseprő szolgáltatást, és kérjük számon az elvégzett munkát. A kéményseprő vizsgálat továbbra is ingyenes marad.

Figyeljünk a lakás légellátására. A szén-monoxidmérgezések döntő többsége a nyílászárócserék, a ház szigetelése után következik be. Sajnos a gázkészülék, a fűtésrendszer felújítására már nem marad pénz, így hiába a látszólagos korszerűsítés, ha továbbra is 30 éves kazán dübörög a szobában, fürdőszobában, konyhában.

Ha jelez a szén-monoxidjelző:

  • Vegyük komolyan! A készülék biztosan nem rossz. Sajnos sok esetben panaszkodnak készülékhibára, holott valós probléma a szén-monoxid jelenléte a lakásban.
  • Kezdjük el a szellőztetést, és kapcsoljuk ki a tüzelőberendezést.
  • A lehető legrövidebb idő alatt hívjunk szakembert a helyszínre!

Ha nincs szénmonoxid jelző, de az alábbi tüneteink vannak:

  • Fejfájás, szédülés, émelygés érzünk, azonnal szellőztessünk, levegőzzünk, és forduljunk orvoshoz. Más betegség is okoz ilyen tüneteket, de ne bagatellizáljuk el a helyzetet! Gondoljunk a legrosszabbra.

Szén-monoxid koncentráció*

Emberi szervezetre kifejtett hatás

200 ppm

2-3 óra tartózkodás után fejfájást okoz

400 ppm

1-2 óra után fejfájás, rosszullét, hányinger

800 ppm

45 perc után fejfájás és rosszullét

1600 ppm

20 perc után eszméletvesztés, 2 óra után halál

3200 ppm

5-10 perc után eszméletvesztés, 30 perc után halál

6400 ppm

1-2 perc után eszméletvesztés, 10-15 perc után halál

12800 ppm

1-3 percen belül beáll a halál

*A szén-monoxid koncentrációját leggyakrabban ppm-ben (parts per million) adják meg, mely egy milliomod részt jelent. Az 50 ppm azt jelenti, hogy egymillió levegő molekula közül 50 darab szén-monoxid molekula.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gepangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr9013284259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása